Bestaande organisaties, groot en klein, worden links en rechts ingehaald door nieuwkomers, start-ups, wendbaar zonder geld maar met een ‘doe mentaliteit’ waar je u tegen zegt.

Klein en snel

Veel branches worden op de kop gezet door hypersnelle veranderingen. ICT, globalisering, transparantie, het zijn aspecten die businessmodellen snel doen verouderen. Hotels, reisorganisaties, taxibedrijven, ze moeten er aan geloven. Nee, het zijn niet de oude bekende concurrenten die ze voorbij streven maar kleine start-ups met een minimaal budget en een tomeloze ambitie.

Het nieuwe businessmodel

Go, go, go, niet denken maar doen. Zo werkt het, in ieder geval dat lijkt zo. Maar hebben zij dan geen plan en doen ze maar wat? En hoe zit het met hun businessmodel? De lean start-ups werken met een ultra basis businessmodel. Ze houden geen oeverloze vergaderingen zonder doel en zonder resultaat. Ze handelen snel, ze beslissen snel, ze boeken resultaat of ze falen, ze blijven leren, vallen en staan weer op. Je kunt eigenlijk zeggen: het nieuwe businessmodel is ‘al doende leert men’.

Structuur is een probleem

Terwijl de grote bedrijven zichzelf bezig houden met het vergaderen over van alles en nog wat zoals een businessplan, een jaarplan en een businessmodel, vliegen de ondernemers vooruit. Zij worden niet belemmerd door vooraf bedachte structuren en goed te keuren budgetten. Het ondernemerschap wordt de vrije loop gelaten en zo af en toe mislukken is een deugd.

Voor iedereen?

Maar deze werkwijze is niet voor iedereen geschikt. De natuurtalenten die van alles wat ze aanraken goud weten te maken, succesvol zijn of mislukken en nog harder doorgaan, zijn dun gezaaid. Het aantal successen steekt schril af tegen het aantal mislukkingen. Het grootste gedeelte van de ondernemers is gebaat met een goed uitgekiend businessmodel en behaalt succes door noeste arbeid.

De toekomst

Even terug naar de turbo startups. Moeten zij niet over hun toekomst nadenken en beslissingen nemen? Ja, ook zij denken na over hun toekomst. Naarmate ze groeien, wordt alleen het ‘al doende leert men’ idee steeds minder vanzelfsprekend en beginnen structuren noodzakelijker te worden. Goed nadenken over het businessmodel, of welke naam ze daar ook aan willen geven, wordt noodzakelijk. Het vernieuwde businessmodel zal wellicht onder druk komen te staan.

Een businessmodel of niet?

De meeste start-ups vindt je in branches die extreem in beweging zijn. Vrij ondernemerschap biedt hier enorme kansen. In rustigere branches, als die er nog zijn, is net iets meer tijd om te laveren. Wel overwogen beslissingen, zonder een te grote vergadercultuur, lijken hier toch nog steeds het beste. Ga dus gewoon voor een mooi kansrijk businessmodel. En kan de gevestigde orde niet bijbenen? Tja, startups hebben meestal geen geld, de gevestigde orde wel. Dan koopt de gevestigde orde toch gewoon start-ups op en het leven gaat rustig verder.

Recommended Posts